Egyházunkról

AEC c’mSokszor fölvetődik a kérdés Egyházunkkal kapcsolatban: mi a különbség az ismert keresztény felekezetek és az Apostoli Episzkopális Egyház között? Az alábbi bejegyzésben erre szeretnénk tömören válaszolni.

  1. Az Apostoli Episzkopális Egyház nem szakadár szervezet, nem egy korábban már létező közösségből vált ki, hanem kanonikusan alapított Egyház. Ez azt jelenti, hogy létrejöttét több, érvényesen felszentelt (katolikus, episzkopális, ortodox) püspök közös akaratának és alapító szándékának köszönheti.
  2. Egyházunk – mivel őrzi a töretlen apostoli jogfolytonosságot – érvényes szentségeket szolgáltat ki.
  3. Őrizzük és hisszük a Szenthagyományt, ugyanakkor dogmamentesen és nyitottan gondolkodunk, egyformán használjuk a katolikus, ortodox, protestáns teológia értékes gondolatait, elméleteit.
  4. Lelkiségünk középpontjában az Úr Jézus Krisztus áll. Tanítását a leghívebben szeretnénk közvetíteni, ezért Szentírásmagyarázatunkban a Jézus nyelvén írt és leghitelesebb szövegnek tekintehő arám nyelvű Bibliát, a P’shittát használjuk. Alapelvünk, hogy Jézust akkor érthetjük meg legjobban, ha tudjuk, hogyan értették Őt kétezer évvel ezelőtt személyes tanítványai.
  5. Mivel vallásgyakorlatunk a katolikus, ortodox, anglikán egyházak gyakorlata között helyezkedik el, a szentségi szemléletmód mellett nagy figyelmet fordítunk arra, hogy a dogmáktól mentesen, ökumenikus módon gondolkodjunk és szolgáljunk.
  6. Lelkiségünk a kétezer évvel ezelőtti ősegyházat igyekszik a mában megeleveníteni, mely egyetemesen egyesített minden Krisztus-hívőt, ezért  arra figyelünk, ami összeköt minden keresztényt és ami “hitben való közösségünk”-et úgy valósítja meg, ahogy azt egykor az első apostolok kegyelmi valóságként megélhették.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.