100 éves a Kubinyi-liturgia

image1Száz évvel ezelőtt, 1915. május 1-én hagyta jóvá John Hazen White püspök azt a Kubinyi Viktor által magyarra fordított episzkopális szertartásrendet, melyet püspök elődünk később, az 1920-as évektől New York-ban, majd az Apostoli Episzkopális Egyházban celebrált, s mely a magyar egyházrész hivatalos liturgiája lett 2014-ben.
A Kubinyi-szertartás különlegesnek tekinthető, mivel mind liturgikailag, mint teológiailag a protestáns és katolikus vallásgyakorlat között helyezkedik el. Szerkezetében és szövegezésében a Book of Common Prayer korabeli textusát és rubrikáit követi, ugyanakkor egyedi, hogy Kubinyi püspök Szentmisének és nem Istentiszteletnek fordította a liturgiát. A mise második része, a hitvallók miséje illeszkedik a tradícionális szentmise hagyományhoz, a felajánlástól valamennyi fohász és könyörgés az áldozatbemutatás intenciója köré rendeződik, ahogy a felajánlástól az áldozásig a pap, versus Dominum, azaz a háttalmiséző oltáron végzi a konszekrációt.
Ez a szertartásrend hiven jeleníti meg az Apostoli Episzkopális Egyház lelkiségét, hidat épít a protestáns és katolikus hit és lelkiség között, egyszerre képviseli Jézus egyszerűségét és a szentségi cselekmény szakrális jellegét.
Hálával és örömmel gondolunk Kubinyi Viktor püspök atya örökségére és száz évvel ezelőtti munkásságára, melyből ma is áldást és kegyelmet meríthetünk, a mi Urunk, Jézus Krisztus szent Nevében.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.