Gyertyaszentelő Boldogasszony

lelkiségMa, február 2-án ünnepli az Egyetemes Egyház Jézus Krisztus bemutatásának és Szűz Mária megtisztulásának ünnepét. Mária, 40 nappal Jézus születése után, a mózesi törvények szerint bemutatta az előírt tisztulási áldozatot a templomban (Lev 12,6-7) és Jézust, mint elsőszülöttet Istennek szentelték (Kiv 34,19).

Az örmény egyház ezért is illeti az ünnepet “Az Úr érkezése a templomba” elnevezéssel. Régebben, ilyenkor gyertyákat szenteltek a mise előtt, melyeket a hívő gyülekezet ünnepi körmenetben vitt be a templomba és az evangélium felolvasása alatt kezében tartott. A gyertya Krisztus-szimbólum. A viasz Jézus Krisztus áldozatára utal, az égő gyertyabél pedig Krisztus világosságának jelképe, mely a sötétségből a hit világosságára vezeti az embersiéget. „Én vagyok a világ világossága: aki engem követ, nem jár sötétségben, hanem övé lesz az élet világossága.” (Jn 8,12)

Egyházunkban a mai ünnep mellett, a tisztulási szertartásra visszamenő hagyományként maradt fenn az Egyházhozmenés szertartása, mikor a gyermekágyi időszak után az édesanya a templomban, a pap áldásával hálát ad megszületett gyermekéért, annak életéért és Isten kegyelméért, hogy a szülés során és után megoltalmazta őt és magzatát minden bajtól, betegségtől és veszélytől.

A mai napon imádkozzunk azért, hogy az Úr életető világossága beragyogja a teremtést és munkálja közöttünk kegyelmét, hogy vele eljussunk az örök életre!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.