Megemlékezés a holokausztról

00-liberation-of-auschwitz-by-red-army-12-1170 évvel ezelőtt, 1945. január 27-én szabadította fel az amerikai hadsereg az auschwitzi koncentrációs tábort, ahol becslések szerint több mint másfélmillió embert: zsidókat, cigányokat, politikai és katonai foglyokat, katolikus papokat, protestáns lelkészeket, a német állam számára elfogadhatatlan vallású embereket (Jehova tanúi) és homoszexuálisokat pusztított el a náci rezsim. Az auschwitzi koncentrációs tábor felszabadításának évfordulóján Egyházunk együttérző szívvel és imádsággal fodul a népírtás valamennyi áldozata felé.

Isten az, aki életet ad és egyedül Ő veheti el azt az embertől, de teremtményeinek nem adott jogot arra, hogy egymás élete vagy sorsa fölött erőszakkal rendelkezzenek. Megítéli az Úr a népeket (Zsolt 7,9) és ítélete igazságos, ám a mai napon figyelmeztetnünk kell arra is, hogy a nemzetek legtöbbször nem követik az Ő igazságát (Ez 33,17).

Zakariás próféta szavaival emelünk szót minden emberi önkény, politikai vagy szociális megkülönböztetés, igazságtalanság és elnyomás ellen: “özvegyet és árvát, idegent és szegényt el ne nyomjatok, és senki se szőjön szívében gonosz terveket testvére ellen.” (Zak 7,10), mert ahol először a szabadságjogokat korlátozzák, ott könnyen kialakul a megfélemlítés és az elnyomás hatalmi erőtere. Azonban a hívő ember tudja, hogy Isten mindig azok oldalán áll, akik nélkülözést, üldöztetést, mártírságot szenvednek. Mert mindegy, milyen okból vagy milyen inkodokkal fordul a hatalom vagy ez egyén a másik ember ellen, aki fegyvert ragad, az már eleve elveszíti az igazsághoz fűződő minden kapcsolatát, s ahogy az Úr Jézus tanított, maga is méltóvá válik az ítéletre. Mert “akik kardot fognak, kard által vesznek el.” (Mt 26,52)

Az Úr adjon örök nyugodalmat és örök békességet a koncentrációs táborok valamennyi ártatlan áldozatának!

Shalam amukh!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.